Ut på tur, aldri sur

Published on 7 October 2020 at 21:18

Norge er et land med et fantastisk landskap og med natur nesten over alt. Hva kan vel da være bedre enn å komme seg ut på tur?  Her kan du lese litt om de mulighetene du har i ulike deler av landet. Bildet du ser her er forresten fra Selje på Vestlandet.

Topptur i Selje ved Stad

Alle i Norge bor nær naturen, selv de som bor midt i Oslo. Da er  det kanskje heller ingen overraskelse at de fleste nordmenn er på tur i marka av og til.

Og hvordan er det med deg, liker du å gå på tur i naturen? I så faller Norge et veldig bra land for deg med veldig mange turmuligheter. Noen turer er ekstra populære, gjerne fordi de også er spektakulære. Dette gjelder for eksempel turene i Jotunheimen. Der kan du blant annet gå over Besseggen eller til toppen av Galdhøpiggen. Andre holder en knapp på Preikestolen i Rogaland, en tur som også har blitt oppdaget av mange utlendinger. Ønsker du en ekstra stor utfordring kan du også besøke Trolltunga i Hardanger. Men husk at du da må gå åtte timer i vanskelig terreng.

Besseggen og Galdhøpiggen, Preikestolen og Trolltunga: Dette er steder som alle snakker om. Mange tenker «dit må jeg også dra», «der må jeg ha vært».  Men drar du dit hvor alle vil, da må du også gå i kø. Selv har jeg aldri vært på noen av disse stedene, men jeg klager ikke av den grunn. Jeg har nemlig vært mange andre steder som har gjort stort inntrykk på meg. Her står jeg for eksempel på toppen av Allmannberget i Oppdal. Rett bak meg er det et stup, men det er ikke farlig å gå dit for det. Du kan nemlig komme deg opp på baksiden av fjellet. Der er det ikke like bratt.

Det finnes altså veldig fint turterreng på steder med litt mindre folk. Ikke så langt fra Oppdal ligger Trollheimen. Der kan man både gå i skogsterreng og på fjelltopper. Går du Trekanten får du oppleve Trollheimen på en veldig fin måte. Da kan du også overnatte på tre forskjellige turistforeningshytter.

Hvis du heller vil bestige litt høyere topper kan du dra til Rondane. Der er fjellene nesten like høye som i Jotunheimen, men du slipper å gå i kø. Jeg drar dit gjerne selv, som du ser på det neste bildet. Her står på toppen av Høgronden, 2118 meter over havet. I bakgrunnen ser du også to andre topper som er omtrent like høye. Jeg hadde flaks, for som du ser var dette en dag med fantastisk vær. 

Er du redd for å gå deg bort i fjellet? Du behøver ikke å være redd. Det er alltid merkede løyper som viser vei. Disse løypene holdes i stand av Den Norske Turistforening.  I tillegg kan du laste ned UT-appen som forteller deg hvor du er til enhver tid. Appen kan brukes over alt, for den fungerer som en GPS med innebygd turkart.

De aller fleste kan gå turer i fjellet. Du trenger ikke å være supersprek, det holder å være i normalt god form. Det viktigste er likevel å være godt forberedt hvis du skal gå en lengre tur. Du må i alle fall ha godt fottøy. I tillegg må ta med deg det du trenger av klær, men heller ikke mer. Du må nemlig ikke ta med deg for mye, for da blir ryggsekken for tung. Samtidig bør du ikke være altfor ambisiøs, for da kan du slite deg helt ut. Spør ellers folk du kjenner hvis du er usikker. Og i sportsbutikkene kan de gi deg mange gode råd. Noen går alene, men de fleste går sammen med noen. Det føles også tryggere.

Det kan uansett være at du blir lei etter å ha gått i timevis. Været er jo heller ikke alltid like fint som det var da jeg tok disse bildene. Men heldigvis venter det noe godt på slutten av dagen. Den Norske Turistforening har nemlig et stort antall hytter i fjellheimen der du kan overnatte. På de betjente hyttene får du også et deilig måltid når du endelig har kommet frem. Bare det gjør at turen er verdt strevet. På det neste bildet ser du Gjevilvasshytta. Den inngår som en del av trekanten i Trollheimen og ble nylig kåret til Norges vakreste turisthytte.

Gjevilvasshytta Norges vakreste turisthytte

På grunn av koronapandemien er det begrenset kapasitet på turistforeningshyttene i år. Likevel er det mulig å komme seg ut på tur, for over alt i Norge finnes det turterreng. Vet du ikke hvor det er best å gå? Da kan du kanskje spørre noen du kjenner. Det helt sikkert noen som har gode tips å gi deg.

Vil du lese mer? Nederst finner du lenker til steder som er nevnt i denne artikkelen, samt til noen andre steder.

God tur!

Lenker til forskjellige tursider:

Preikestolen: https://preikestolen.no/
Om Trolltunga, med bilder og praktiske tips: https://reiselykke.com/trolltunga-tur-retur-pa-en-dag/
Jotunheimen: https://www.visitjotunheimen.no/
Trekanten i Trollheimen: https://www.tt.no/trekanten/
Rondane: https://www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/rondane/
Rondane https://rondvassbu.dnt.no/turtips-sommer/
Den Norske Turistforening: https://www.dnt.no/


«   »